Hoe zorg je ervoor dat het buurthuis of de ontmoetingsplek vanaf 1 juni ‘coronaproof’ open kan? Dat was de hamvraag tijdens de online bijeenkomst vorige week, georganiseerd door LSA Bewoners en KNHM foundation. Naar aanleiding van deze succesvolle bijeenkomst en de vragen die binnenkwamen organiseren we deze maand nog een aantal vervolgsessies.
Alle vervolgsessies zijn online en iedereen kan zich aanmelden:
Maandag 29 juni 2020: Sessie 1: Verantwoordelijk omgaan met coronaregels
Hoe zorg je dat je als bestuur van een buurthuis of dorpshuis goed bent voorbereid op de steeds veranderende coronaregels en de handhaving daarvan? Welke afspraken maak je met gemeente, veiligheidsregio en buitengewoon opsporingsambtenaar om te komen tot een verantwoorde situatie om open te gaan en te blijven? In deze sessie willen we in gesprek met een jurist en een ervaringsdeskundige van de gemeente en de veiligheidsregio.
Dinsdag 30 juni 2020: Sessie 2: Hygiëne voor ontmoetingsruimtes in tijden van Corona
Veel buurthuizen en ontmoetingscentra worstelen met vragen rondom hygiëne. Het gaat dan om horeca (de bar, hapjes en het serveren van maaltijden) maar ook het schoonhouden van toiletten en vergaderruimtes. Hoe doe je dat zodanig dat jij, de vrijwilligers en je gasten zich er veilig en vertrouwd bij voelen? Horeca-adviseur Hans Dashorst en een ervaringsdeskundige geven een aantal handvatten en beantwoorden jullie vragen.
Woensdag 1 juli 2020: Sessie 3: Hoe richt je ontmoetingsruimte leuk in op de 1,5 meter
De 1,5 meterregel heeft veel impact op het aantal mensen dat binnen mag komen. Welke mogelijkheden zijn er om het toch gezellig te houden? Mensen komen tenslotte om elkaar te ontmoeten. Aan de hand van een aantal voorbeelden geven we tips over de inrichting en de aankleding. Pros ten Hove, architect bij Arcadis, en een collega zorgen voor de inhoudelijke expertise.
Altijd handig! LVKK/ Platform Dorpshuizen.nl heeft in samenwerking met LSA een coronaposter ontwikkeld. Deze posters in A3 en A1 formaat zijn gratis te downloaden en kun je in het buurt- of dorpshuis ophangen.