Als je gaat nadenken over maatregelen om je buurthuis, wijkbedrijf of ontmoetingsplek te verduurzamen, lijkt het misschien alsof je direct veel geld en tijd moet uittrekken. Toch is er met een paar relatief eenvoudige handelingen ook al winst te behalen. We hebben 5 snelle bezuinigingsmaatregelen voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Gedrag
Het ligt voor de hand, maar met gedrag kun je veel geld besparen:
- Licht uit en verwarming uit bij het weggaan;
- Deuren dichthouden;
- Alleen ruimtes verwarmen waar nodig;
- Apparaten niet op stand-by laten staan.
Help mensen hieraan te herinneren door deze aanwijzingen uit te printen en op deuren, muren en bij lichtknopjes te hangen.
Tip 2: Doe het zelf klussen
Als je een beetje handig bent of een handige vrijwilliger in de buurt hebt, kun je zelf al wat dingen aanpakken. Denk aan:
- Radiatorfolie achter de verwarmingen plaatsen;
- Tochtstrips plakken;
- Slimme thermostaten installeren (timers, elke ruimte apart kunnen instellen etc);
- Lampen vervangen door LED;
- Zuinige apparaten gebruiken en installeren.
Tip 3: Isolatiemaatregelen
Isoleren kost geld en je moet het waarschijnlijk uitbesteden. Toch verdient het isoleren van het dak en/of de gevel zich snel terug. Bovendien kun je subsidie aanvragen via DUMAVA 2023. De kosten voor isolatie zijn ongeveer 100 tot 200 euro per m2.
Tip 4: Installatieadvies
Als de ontmoetingsplek er geschikt voor is, dan is het interessant om advies te vragen over warmtepompen voor duurzamere verwarming (en koeling). De kosten van dergelijke installaties zijn pittig, je moet denken aan zo’n 5000 euro. Maar je kunt hiervoor subsidie aanvragen.
Tip 5: Reduceren energievraag
Zonnepanelen en stralingspanelen mogen natuurlijk niet ontbreken in deze top 5 van snelle bezuinigingen. Ook hiervoor geldt dat subsidie mogelijk is of je kunt denken aan gezamenlijke energieopwekking. Zonnepanelen kosten ongeveer 750 euro per stuk.