Katalys - orange-figure-13

Schooltuinoogst te koop!

Groente- en fruitkar Vriescheloo

De laatste winkel van het Groningse dorp Vriescheloo sloot jaren geleden zijn deuren. Maar dankzij de groente- en fruitkar van basisschool De Driesprong kunnen de inwoners weer wekelijks voor verse groente en fruit in hun dorp terecht. Een leefbaarheidsinitiatief dat naar meer smaakt.

Op het eerste gezicht is het plein van de Driesprong een schoolplein als alle andere. Maar vanaf het late voorjaar verandert het plein elke dinsdagmiddag in een kleine markt. Op die dag verkopen basisschoolleerlingen wekelijks hun schooltuinoogst met behulp van de nieuwe groente- en fruitkar. Deze verplaatsbare kraam brengt de groente vers van het land bij de klanten en zorgt ervoor dat de leerlingen spelenderwijs de kneepjes van het winkelvak leren. “De leerlingen nemen zelf alle onderdelen van de verkoop voor hun rekening,” vertelt Mijntje de Bruin van de Dorpsraad. “Zoals het vaststellen van een goede prijs, maar ook het wegen en het afrekenen van de groente en het fruit. Het is echt praktijkervaring uit het boekje.”

De groente- en fruitkar, winnaar van de Gouden Pit van Kern met Pit editie 2017-2018, vloeit voort uit een eerder initiatief van de dorpsraad en de basisschool. Ze toverden een paar jaar geleden een braakliggend stuk grond in Vriescheloo om tot dorpsschooltuin. Om de groente van de vijfhonderd meter verderop gelegen schooltuin naar het dorp te vervoeren, ontwikkelden de initiatiefnemers vorig jaar een verrijdbare kraam. Met de opbrengst van de groente- en fruitkar dekken de initiatiefnemers de kosten van zaaigoed, gereedschap en mest.

Dankzij de Gouden Pit-prijs kan de schooltuin zonder subsidie draaien en is het dorp weer een belangrijke voorziening rijker. Mijntje: “Ouders én leerlingen zijn ontzettend blij met dit initiatief. Op de Facebook-pagina, waar wekelijks wordt vermeld wat de oogst is, komen veel enthousiaste reacties binnen. ‘Supertof project’, schreef een moeder nog onlangs. Dat verwoordt denk ik wel mooi hoe het dorp hier tegenover staat.”Dit artikel verscheen in het KNHM foundation Jaarbericht 2018.