Begin april startte het trainingstraject ‘Pitchen voor impact in je dorp’, georganiseerd door KNHM foundation en Groninger Dorpen. Deelnemers zijn bewonersinitiatieven die in de opstartfase zitten van een bewonersbedrijf. De tweede workshop vond plaats in Dalen (Drenthe). We spraken met drie deelnemers over hun initiatief, hun maatschappelijke betekenis en hun verdienmodel.
Sociale functie terugbrengen
Simon en Willem uit Borgercompagnie willen een neutrale plek voor ontmoeting terugbrengen in hun dorp. Borgercompagnie is een lintdorp van bijna 8 km lang. Vroeger was er een schooltje, een dorpscafé en een voetbalclub. Nu is er niks van dat alles, Een paar verenigingen bestaan nog, maar hebben geen fysieke plek meer in het dorp. Vroeger schoof je na het werk aan in het café, soms voor één pilsje, soms voor een goed gesprek tot diep in de nacht. Zo kende men elkaar en hielp men elkaar. Nu lijkt het meer ‘ieder voor zich’ in het dorp. De sociale functie die het dorpscafé had, die willen Simon en Willem terugbrengen in de oude kantine van de voetbalclub.We lopen een rondje over het parcours van de beoogde omnibaan in Dalen, een dorp tegen Coevorden (Drenthe) aan. Sabine, een van de initiatiefnemers van de omnibaan, ziet de internationale MTB en wielerwedstrijden voor zich die hier straks gereden worden. Samen met wielermaatjes uit de buurt zet zij zich in om een baan van internationaal niveau te realiseren in haar dorp. Het is een prachtige kans voor Dalen om zich als internationale sportplek te manifesteren en mensen uit de regio aan te trekken. Door er activiteiten te organiseren voor de jeugd en omwonenden draagt zo’n plek ook nog eens bij aan een gezondere leefstijl.
Voorzieningen voor het dorp
Hilda en Femmie uit Jonkersvaart hebben al een start gemaakt met hun business model canvas. Ook Jonkersvaart is een lintdorp. En ook daar is de school verdwenen uit het dorp en is ontmoeting tussen dorpsgenoten minder vanzelfsprekend geworden. De dorpsgenoten willen het verlaten schoolpand graag gebruiken voor activiteiten en voorzieningen voor het dorp en de nabije omgeving. Zo is Femmie begonnen met een serie arthouse films en droomt Hilda van een voorziening voor dagbesteding voor ouderen of jong dementerenden. Het schooltje ligt in een prachtige omgeving, dicht bij bos en langs toeristische routes. Met de toevoeging van een professionele keuken zouden extra inkomsten kunnen worden gegenereerd met een restaurantfunctie, maar ook kookworkshops voor dorpsgenoten zijn dan mogelijk.
In de volgende workshops gaan de initiatiefnemers hun ideeën uitwerken in een bedrijfsplan en een overtuigende presentatie. Van de zomer zijn ze klaar en kunnen ze hun plannen waar gaan maken!
Pitchen voor impact in je dorp
Gedurende dit traject trekken deelnemende initiatiefnemers op met ondernemende initiatiefnemers uit andere delen van Noord-Nederland. Zij krijgen een professionele coach toegewezen, gaan aan de slag met hun ondernemingsplan en volgen een serie workshops.