Katalys - orange-figure-13

Online ervaringen uitwisselen geeft energie en inspiratie

Door corona kunnen veel dingen niet, maar het zorgt er ook voor dat online ontmoeten ineens een enorme vlucht neemt. Voor een landelijke organisatie als KNHM foundation biedt het mogelijkheden die nu al niet meer weg te denken zijn uit de manier van werken. ‘We maken veel sneller gebruik van elkaars expertise en ervaring’, zeggen KNHM-adviseurs Melvin Könings en Katja Smit. Burgerinitiatieven in het hele land spinnen er garen bij.

Melvin en Katja zijn als vrijwillige KNHM-adviseurs betrokken bij bewonersinitiatieven in de provincie Gelderland. Voor een project in Elden zochten ze contact met initiatiefnemers uit andere provincies. Melvin: “Elders in het land zijn vergelijkbare projecten geweest, waar veel praktijkervaring is opgebouwd. Juist in deze digitale wereld kunnen we dat nu heel snel aan elkaar koppelen en kunnen nieuwe initiatiefnemers kennis maken met inwoners die een tijdje geleden eenzelfde soort project zijn gestart en inmiddels veel verder zijn. Zo kun je op een laagdrempelige manier veel tips, slimmigheden, valkuilen, succesmomenten en dompers uitwisselen.”“We kunnen niet alleen gebruikmaken van expertise van initiatiefnemers, maar door de digitalisering ook de expertise van andere adviseurs van KNHM makkelijker en sneller inzetten”, voegt Katja toe. Voor het project waarmee beide adviseurs bezig zijn is bijvoorbeeld een adviseur uit Drenthe aangehaakt met juridische expertise. “Zijn inbreng is enorm waardevol voor de initiatiefnemers.”

Vliegwiel voor lokale samenwerking

De online manier van ervaringen uitwisselen geeft energie en inspiratie, aan beide kanten. “De nieuwe initiatiefnemers zien dat zoiets kán, dat het werkt, dat het echt gerealiseerd wordt. En de ervaren initiatiefnemers vinden het leuk om te vertellen en zijn benieuwd of er elders ook een vliegwiel voor lokale samenwerking in gang kan worden gezet”, vertelt Melvin.

De reisafstand, vaak een obstakel om kennis uit andere delen van het land proactief in te zetten, is nu niet meer zo relevant. Melvin: “Ik hoop van harte dat we de digitale werkmethode blijvend kunnen inzetten. Daarvoor kunnen we binnen KNHM nog veel vaker gebruikmaken van onze ‘interne kennisbank’. KNHM-adviseurs en projecten vormen samen die kennis en we kunnen nog veel meer impact maken door onze ervaringen vaker te delen.”Klik voor grotere versie

Digitale rondleiding voormalige kerk Lemmer

Digitale rondleiding

De digitale ontwikkelingen gaan verder dan het uitwisselen van ervaringen tussen initiatiefnemers. Zo besluiten de initiatiefnemers van Stichting Lemster Sjerke dat de geplande rondleiding in de voormalig Gereformeerde kerk in Lemmer niet uitgesteld hoeft te worden. De initiatiefnemers willen de kerk en de omliggende gebouwen een centrale plek geven in de samenleving. Er komen ontmoetingsplekken, levensloopbestendige woningen, gemeenschappelijke ruimtes, een consultatiebureau en een daktuin. Maar voordat de verbouwing begint, willen ze bewoners van Lemmer en omstreken de gelegenheid geven nog even binnen te kijken. Dat kan nu digitaal, via een mooi filmpje. Waarmee het bereik ook ineens vele malen groter wordt.