Moeilijke jongens uit ‘zijn’ Amsterdam Zuidoost weer toekomstperspectief geven. Dat is wat Marcel Esajas van Stichting IamJong doet. “De moeilijke jongens worden steeds wat minder moeilijk.”
Hij begon in een stoffig rommelhok in het gebouw waar toen ook een ROC vol pubers zat, in de Amsterdamse Poort, en drie jaar later heeft hij het hele pand tot z’n beschikking. Zo snel kan het gaan bij Marcel die ook van het ene op het andere moment besloot zijn consultancy bedrijf voor detentiecentra te stoppen en zich in te zetten voor de jongeren die in zijn ogen aan hun lot werden overgelaten. “Natuurlijk haalden we ook kattenkwaad uit, maar in de tijd dat ik hier in de Bijlmer opgroeide, was er van alles. Dan weer werd er een speeltuin geopend, dan weer kon je ergens voor een paar gulden een film kijken in een buurthuis en weer in een ander buurthuis kon je anderen uitdagen voor een dansbattle”, memoreert hij.
Rolmodellen
Niet dat er in die tijd in de wijk geen lokroep klonk om het verkeerde pad te kiezen, maar hij stortte zich op het basketballen, naar voorbeeld van een broer. En dat is wat het veel van die moeilijke jongens van nu aan ontbreekt: rolmodellen en positieve afleiding. “Als je sport in je vrije tijd, heb je geen tijd meer voor foute dingen. Bovendien is het goed om er achter te komen dat je ergens talent voor hebt. En daarnaast: als je op het veld het beste in jezelf naar boven wilt halen, dan doe je dat in het dagelijks leven ook.” “Dat waren heel gewone kinderfeestjes, met ranja en muziek.” Het leverde hem ook de naamsbekendheid op waardoor de jongens hem weten te vinden, in plaats van dat hij naar ze op zoek hoeft.
Luisteren
De meeste jongens die bij hem aankloppen, hebben een gevoel van achterstand. En dat begon vaak al voordat ze met politie en justitie in aanraking kwamen. “Sommigen hebben een trauma, zijn gepest of gediscrimineerd en hebben ouders met problemen.” Ze werden als ‘lastig ’gezien, ook door buurtbewoners die ze overal wegstuurden. “Maar niemand die zich over hen ontfermde en ze iets te doen gaf.” Vaak blijken de jongens ook teleurgesteld in instanties. “Omdat ze het gevoel hebben dat er over hun hoofden heen beslissingen worden genomen. Terwijl: je hoeft eigenlijk alleen maar naar ze te luisteren.” Marcel pakt het dus anders aan. Als de jongeren met een goed idee komen voor een activiteit, dan helpt hij ze op weg maar laat het ze vooral ook zelf uitzoeken. En dan komen ze wel, naar de begeleiding en naar de activiteiten. Het is wel een kwestie van de eindjes aan elkaar knopen. “Als ik meer budget zou hebben, kon ik meer professionals inhuren om de jongeren te begeleiden.” Maar de moeilijke jongens worden steeds wat minder moeilijk en ontwikkelen zich zelfs tot rolmodellen. “En dát is onbetaalbaar.”
Stichting IamJong
Stichting IamJong richt zich op vroegtijdige schoolverlaters, ex-gedetineerden of jongeren die dreigen het verkeerde pad te kiezen. Maar uiteindelijk is iedereen uit Amsterdam Zuidoost welkom. Persoonlijke begeleiding is het sleutelwoord, en daarnaast ontmoeten de jongens elkaar en andere buurtbewoners tijdens tekenlessen, in de muziekstudio of gewoon in de kantine. Zo ontwikkelen ze niet alleen zichzelf, maar worden ze ook rolmodellen voor andere jongeren in de buurt. KNHM foundation heeft de stichting geadviseerd bij de verbetering van hun plannen voor onder meer fondsenwerving. www.iamjong.nl