Katalys - orange-figure-13

“Ik weet hoe het is om buitengesloten te worden”

De speeltuin die ze zelf bedacht is ondertussen haar tweede thuis. Renuka de Kunder was maatschappelijk werkster en juf en runt nu een wel heel unieke plek: Gewoon Buiten, in een park in Overloon.

“Laatst stond er weer een moeder van ontroering bij me te huilen. Ze vertelde dat onze speeltuin de eerste plek is waar haar kinderen samen kunnen spelen én waar ze niet vreemd worden aangekeken. Een van haar kinderen heeft namelijk een beperking. Alle speeltuinen zijn altijd óf voor kinderen met een beperking of voor kinderen zonder beperking.” Zonder denk- of adempauze kan Renuka wel honderden van dit soort verhalen vertellen. Een succesnummer is bijvoorbeeld de schommel voor kinderen met een motorische beperking, waar je niet ziet of iemand iets mankeert. En ook de picknicktafels met plateaus waar je met een rolstoel onder kunt rijden bleken goud. Zo kan écht iedereen meedoen.

Een bijdrage leveren

Voorbeelden van stagiaires die bij Gewoon Buiten een enorme ontwikkeling doormaken zijn er ook legio, zoals die 14-jarige jongen met een zware vorm van autisme. “Op de eerste dag sloeg hij gillend zijn handen over z’n oren in de buurt van een spelend kind. Een half jaar later bracht hij kletsend koffie rond tussen twee schoolklassen. Terwijl ze hem eigenlijk eentonig fabriekswerk wilden laten doen.” Het geheim volgens Renuka: alles in de speeltuin mag op jouw manier en op jouw tempo. En er zit geen prestatiedruk op de werkzaamheden. En: “Vooral veel lachen met elkaar.”

Ze wil ook niet vergeten te vertellen wat de speeltuin betekent voor de buurtgenoten. Die ene man van achter in de tachtig bijvoorbeeld, die dreigde te  vereenzamen en nu naar hartenlust schoffelt, vol trots dat hij op zijn leeftijd een bijdrage kan leveren. En alle ouders die elkaar nu weten te vinden op de speelrotsen in groepjes bij elkaar of in de zandbak waar met gemak zes gezinnen tegelijk kunnen graven en wroeten. “Tijdens mijn openingsspeech van de speeltuin, nu twee jaar geleden, sprak ik mijn wens uit dat mensen praatjes met elkaar zouden gaan maken. Zo kan het gebeuren dat je net die werkloze buur aan een baantje helpt. Of dat jouw goedemorgen de dag van de ander goedmaakt.” Dat bleek niet tegen dovemans oren gezegd en volgens Renuka is dat ook precies wat deze buurt kenmerkt. “Iedereen spreekt elkaar makkelijk aan.”

Beren op je weg

Als kind was het haar droom een wereld te creëren waarin iedereen meedoet en niemand aan de zijlijn staat. “Ik weet hoe het is om buitengesloten te worden. Ik ben geadopteerd uit Sri Lanka en werd op school gepest om mijn huidskleur. Ik woonde in een dorpje met een azc en het leek wel alsof er twee fronten waren. De dorpsbewoners en de asielzoekers. Bij de supermarkt hoorde ik mensen zich hardop afvragen hoe ik een brommer en leren jasje van een uitkering kon betalen. En bij de drogist liep de manager achter me aan om te kijken of ik niets zou stelen.” In die tijd sprak ze zich hierover niet uit. Maar een mooier antwoord dan haar goede voorbeeld zou ze niet kunnen geven. “Die ervaringen van vroeger hebben me wel gemaakt tot wie ik nu ben. En als iemand nu tegen me zegt dat ik iets niet kan, dan komt er een enorme strijdlust naar boven.” Die strijdlust kwam haar meer dan eens van pas. Want als je zoiets bedenkt als speeltuin Gewoon Buiten, dan moet je een enorm  doorzettingsvermogen hebben. “En alle beren op je weg willen omarmen.” Ondertussen kunnen haar eigen kinderen het woord ‘speeltuin’ niet meer horen, maar ze wint prijs na prijs met haar initiatief en ze heeft een duidelijke stip aan de horizon. “Ik hoop dat er in elke provincie zo’n speeltuin komt. Ik gun dit iedereen en hoop vooral dat dit de nieuwe samenleving wordt.”

Gewoon Buiten

Gewoon buitenspelen is niet voor elk kind even vanzelfsprekend. Negen van de tien speelplekken is voor bijvoorbeeld een rolstoel niet toegankelijk. Maar in de speeltuin Gewoon Buiten in Overloon kan elk kind terecht. En niet alleen dat: elke woensdagochtend lopen er vijf jongens met een afstand tot de arbeidsmarkt stage. Ze schoffelen, vegen en soppen en doen zo werkervaring op die ze nergens anders zouden kunnen opdoen. Deze speeltuin won de derde prijs bij de landelijke Kern met Pit wedstrijd editie 2019 van KNHM foundation.
www.speeltuingewoonbuitenoverloon.nl 

Dit artikel verscheen in Werkplaats 30.