De inwoners van het Limburgse Heibloem waren het erover eens: er moest wat gebeuren om eenzaamheid onder (oudere) inwoners tegen te gaan. En dus gingen ze aan de slag met hun wens, een ‘Hoeskamer vanne Heibloom’. Sandra Lamers, vrijwilliger van het eerste uur, geniet nog iedere woensdag met haar dorpsgenoten van de Limburgse gezelligheid.
Hoe wisten jullie dat de wens voor een huiskamer bestond?
“Met een aantal vrijwilligers voerden we in heel Heibloem tafelgesprekken en namen we een enquête af bij alle 65-plussers. Daar kwam uit dat er behoefte was aan een huiskamerproject. Ook bleken een bloedprikpunt en een boodschappen- en vervoersdienst belangrijke punten.”
Was er een geschikte ruimte in Heibloem?
“Toen nog niet. Er was een gemeenschapshuis, maar omdat we wilden dat mensen ook een warme hap konden krijgen, moest die keuken worden aangepast. Een verbouwing van tienduizenden euro’s. Dat geld hebben we grotendeels bij elkaar geschraapt door fondsen aan te schrijven: het Ouderenfonds, Oranjefonds, VSBfonds, Kansfonds en het leefbaarheidsfonds van de gemeente Leudal.”
Hoe hebben jullie de fondsenwerving aangepakt?
“Door onze deelname aan Kern met Pit kregen we advies van een KNHM-adviseur. Die tipte ons over de fondsen die we konden aanschrijven. We hebben veel zelf gedaan en al doende geleerd. Nadat we het eerste bedrag van VSBfonds kregen, ging het makkelijker. Je hebt dan je doel en je doelgroep al scherp. Met dat geldbedrag financierden we de verbouwing van de keuken, een invalidentoilet en de inrichting van de woonkamer met stoelen, tafels en fauteuils. Het aanschrijven van de fondsen deden we in samenwerking met de gemeenschapsraad van Heibloem. We zijn geen stichting en vallen onder de gemeenschapsraad.”
Waarom hebben jullie geen eigen stichting opgericht?
“We zouden dan statuten nodig hebben, naar de notaris moeten, dat kost allemaal geld. En we hebben hier in de gemeenschap meer organisaties die onder de gemeenschapsraad vallen en dat werkt goed, ook qua financiën. Op de gemeenschapsraad kun je altijd terugvallen. Dat is een tip voor andere initiatiefnemers: als je geen eigen stichting wilt of kunt beginnen, kijk dan of er een dorps- of gemeenschapsraad is.”
Jullie aanvragen zijn gehonoreerd. Hebben jullie tips anderen?
“Het aanvragen van fondsen is enorm veel werk, je moet er echt de tijd voor nemen. Je moet je doelstelling heel goed opschrijven, wees duidelijk in waar je naartoe wil en hoe je dat wilt realiseren. Ook voor de verantwoording van je uitgaven, naar de fondsen toe. Wat heb je uitgegeven en waarvoor? Het moet een etiketje hebben, dat het allemaal klopt. En, benadruk het belang van vrijwilligers. Als je iets wil, kun je niet zonder vrijwilligers.”
Hebben jullie hulp gehad van inwoners uit Heibloem?
“Zeker! Een dorpsgenoot met ervaring op het gebied van bouwtechnische tekeningen had vrijwillig een bouwtekening gemaakt van de nieuwe keuken en het invalidentoilet. Heel fijn, want als je iemand inhuurt kost dat weer veel geld. Zo werkt het hier in het dorp: op een gegeven moment gaat zo’n huiskamer leven. Iemand kent weer iemand die dit weet of dat kan. Iedereen kent elkaar en raakt betrokken bij zo’n project.”
Hebben jullie ook advies van andere partijen gekregen?
“Van welzijnsorganisatie Synthese kregen we kosteloos cursussen, onder meer over dementie, over omgaan met vrijwilligers en omtrent de vraag: welke gegevens moet je registreren van ouderen die hier komen, bijvoorbeeld over medicijnen of andere zorg? Daarnaast organiseren zij een bijeenkomst voor huiskamers in de gemeente Leudal. Zo kunnen we praktische tips uitwisselen met andere hoeskamers.”
Hoe voelde de eerste keer huiskamer?
“Die eerste keer mensen ontvangen was voor mij het hoogtepunt van het jaar. Het is leuk als de fondsenaanvragen lukken en als je deel mag nemen aan Kern met Pit, maar het moment waarop de mensen voor het eerst komen is natuurlijk het mooist.”
Hoe ziet een dag in de huiskamer eruit?
“De mensen zijn welkom van 10.00 tot 16.00 uur. ’s Morgens en ’s middags doen we spelletjes en tussen de middag is er een driegangenlunch. In de ochtend zijn er twee mensen vrijwillig bij de deelnemers en twee in de keuken. In de middag gaat de kookploeg naar huis en komen er nieuwe vrijwilligers bij de deelnemers. Iedereen vindt het gezellig, we horen nooit iets negatiefs.”
Hoe zorgen jullie nu voor extra financiering?
“We hoeven geen exploitatiekosten zoals huur te betalen, dat scheelt. Wel doen we activiteiten om extra geld op te halen, zoals de jaarlijkse kienavond (bingoavond). Deelnemers komen, familie komt. Daar houden we een mooi bedrag aan over. Hiervoor hebben we enkele keren de verdubbelaar van het premieplan van het Ouderenfonds ingezet. En we nemen deel aan een hobbymarkt in het dorp.”
Hebben jullie dromen voor de toekomst?
“Voor het vervoer is inmiddels een oplossing: in Heibloem is een wensbus. Die is door een andere groep uit het dorp gerealiseerd. Het bloedprikken is er nog niet van gekomen. We hebben wel al met huisartsen om de tafel gezeten, maar het blijkt ook voor hen lastig dit goed te organiseren. Het is nu nog te hoog gegrepen.”
Tips van Sandra:
- Peil de behoefte van inwoners door middel van een enquête en tafelgesprekken om te weten wat er speelt in het dorp.
- Voor het ontvangen van fondsen is vaak een stichting nodig. Als je als initiatiefnemer geen eigen stichting wilt beginnen, kijk dan of er een dorps- of gemeenschapsraad is waar je onder kunt vallen.
- Zorg ervoor dat het project gaat leven in je dorp of wijk: hierdoor raken mensen betrokken bij je project en kun je hun expertise (zoals het maken van een bouwtekening) inzetten.