Katalys - orange-figure-13

Gemeenschapshuis ’t Luukske: “Betrokkenheid is onontbeerlijk”

’t Luukske is een gemeenschapshuis in het Limburgse Bergen. De gemeente besloot om de subsidie aan het gemeenschapshuis af te bouwen en de gymzaal te sluiten. Stichting Gemeenschapshuis Wellerlooi besloot het gemeenschapshuis en de gymzaal samen en intensiever te exploiteren als groepsaccommodatie.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“Er stond een dorpenronde op de agenda van College van B&W, bedoeld als inspraakmoment voor dorpsbewoners. We zijn met een paar mensen aan de keukentafel gaan zitten en hebben het plan geschreven: Gemeenschapshuis ’t Luukske is 35 jaar geleden gebouwd, dat staat voor 1.0. De 2.0 staat voor de vorige renovatie en 3.0 voor wat we nu willen: een nieuw dak, een professionele keuken en goede sanitaire voorzieningen zodat het door verhuur rendabel wordt. Normaal zitten er tijdens zo’n dorpenronde anderhalve man en een paardekop in de zaal, dit keer zo’n 150 betrokken burgers.”

Wat was de reactie van de gemeente?

“Er werd redelijk hard onderhandeld. Een eenmalige investering wilde de gemeente nog wel doen, maar niet iets wat op de begroting zou gaan drukken. Daarom hebben we een huis-aan-huis actie bedacht. Inwoners konden voor 25 euro een aandeel kopen. Ons streven was om voor 25.000 euro aan certificaten in de markt te zetten.”

En, is dat gelukt?

“Na drie maanden hadden we 25.400 euro bij elkaar. Dat betekent dat 75% van de inwoners één of meerdere certificaten heeft. Wat bijvoorbeeld gebeurde was dat opa voor al z’n kleinkinderen een steentje in de gymzaal kocht. Die betrokkenheid is onontbeerlijk voor het slagen van het project. En verder zijn we creatief. De bouw doen we goedkoop doordat vrijwilligers helpen en we kochten bijvoorbeeld delen van de afschreven keuken van het Kurhaus in Scheveningen. Die kunnen bij ons nog minstens dertig jaar mee.”

De ondernemers
Maurice Bergmans, Bart Bogers en Fred Verhaegh. Bekijk ook de website van ’t Luukske