De eerste dinsdag van september is een dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Het kabinet neemt dan de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst met honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van onze samenleving. De meest duurzame, innoverende en onderscheidende ideeën en initiatieven maken kans op prijzen en de mogelijkheid om het idee of initiatief een extra impuls te geven.
Elk jaar schrijft Duurzame Dinsdag partner Stichting Greenwish, op verzoek van het kabinet, een analyse van de initiatieven die dat jaar zijn ingezonden. KNHM foundation is hier ook bij betrokken en vult de bevindingen van Greenwish aan met nieuwe inzichten door haar ruime ervaring met (duurzame) burgerinitiatieven.
Groene spreekuren
Ineke van Zanten, medeoprichter en directeur van Greenwish vertelt: “Wij analyseren de inzendingen en kijken naar de trends. Vervolgens gaan we daarover in gesprek met ambtenaren tijdens leertrajecten die we hebben opgezet. En we houden af en toe ‘groene spreekuren’ met Kamerleden over specifieke onderwerpen. Je kunt dan beter anticiperen op de toekomst. Ons doel is om initiatiefnemers te helpen bij het verwezenlijken van hun idee. Ook brengen we hen in contact met andere experts of organisaties, zoals KNHM foundation.”In Wijhe nemen bewoners het initiatief om een zonnepark en energietuin te realiseren.Het oude Groene Kruisgebouw in Eijsden wordt dankzij de inwoners omgetoverd tot sociaal centrum.
Zonnepark en energietuin in Wijhe
KNHM foundation begeleidt en adviseert verschillende duurzame en groene initiatieven. Neem bijvoorbeeld de duurzame gebiedsontwikkeling Noordmanshoek Wijhe in Overijsel. Bewoners daar hebben het initiatief genomen om een gebied van 25 hectare duurzaam in te richten. Onderdeel van dit project is de realisatie van een zonnepark en de aanleg van een energietuin, waar duurzame energie gecombineerd wordt met natuur en recreatie. Er moet onder meer een voedselbos, boomgaard, agrarische grond en een klein aantal woningen (havezathe) komen. Ze hopen halverwege 2020 te kunnen beginnen met het realiseren van het zonnepark.
Groene Kruisgebouw ombouwen tot sociaal centrum
Een ander voorbeeld is het initiatief Sociaal Centrum Eijsden. Duurzaamheid bestaat op verschillende vlakken, natuurlijk op het gebied van milieu of natuur maar ook sociaal maatschappelijk. In Eijsden hebben inwoners het oude Groene Kruisgebouw overgenomen en gaan ze dit inrichten tot sociaal centrum. Naast begeleiding van KNHM Advies, kan het initiatief rekenen op hulp van Arcadis. Zij hebben een duurzaamheidsonderzoek gedaan, om het pand zo duurzaam mogelijk te kunnen verbouwen. En KNHM Participaties ondersteunt het initiatief met een lening, zodat het project ook in de tijd duurzaam kan blijven bestaan.
Laat je horen!
Heb jij duurzame ideeën? Groen, sociaal, langdurig en/of maatschappelijk? Laat het ons weten. We helpen je graag verder.