Katalys - orange-figure-13

De Hoeskaoëmer van Eijsden

Na ruim vier jaar hard werken is het de initiatiefnemers gelukt: in mei van dit jaar is het voormalige Groene Kruisgebouw opengegaan na een grondige renovatie. Het moet een plek worden waar mensen elkaar ontmoeten, een kop koffie kunnen drinken en zich gezien voelen. Een plek die de inwoners van Eijsden samenbrengt.

Tientallen jaren fungeerde het gebouw als sociaal hart van Eijsden: onder andere een wijkverpleegster, een consultatiebureau, een tandarts en een ‘Hoeskoamer’ vestigen zich in het karakteristieke pand. Ouders laten hier hun jonge kinderen onderzoeken en inenten, mensen met kiespijn kunnen terecht voor een behandeling, ouderen drinken er samen een kopje koffie en omwonenden lopen achterom om nootjes van de bomen te rapen. Ook dient het jarenlang als stembureau bij verkiezingen. Na een fusie en wegtrekkende huurders staat het statige en kenmerkende pand sinds 2016 leeg.

Ondernemende inwoners

Hoewel het pand ruime tijd geen duidelijke functie meer heeft, blijkt dat het nog steeds een plek in het hart van veel inwoners van Eijsden heeft. Het is niet alleen een karakteristiek, ‘beeldbepalend’ pand, maar ook een plek waar veel mensen mooie herinneringen aan hebben. Vanuit die gedachte komt een groepje inwoners van Eijsden in actie. “We hebben begin 2016 met een groep Eijsdenaren het plan opgevat om een plek te creëren voor én door de inwoners van Eijsden. En dat is dus het voormalig Groene Kruisgebouw geworden. Dit kwam leeg te staan en toen hebben wij het – na jarenlang hard werken achter de schermen!- in 2019 opgekocht. Wij willen dit gebouw teruggeven aan de gemeenschap en de functie die het altijd heeft gehad terugbrengen”, vertelt initiatiefnemer Ellen Janssen aan MooiMergelland.nl. In (en om) het pand huizen diverse initiatieven zoals een gemeenschapstafel, een groente- en kruidentuin, een plek om te koken met onder meer nieuwe Nederlanders, een fysiotherapeut, yogaschool en wellness studio.

3Heuvelland was erbij toen de nieuwe huurders op 1 mei hun intrek namen in het voormalige Groene Kruisgebouw. Ze maakte deze korte reportage over dit feestelijke moment

Rendabel plan

Vanaf het begin is KNHM foundation door de initiatiefnemers betrokken bij dit maatschappelijk belangrijke initiatief. Omdat een goed onderbouwd plan een belangrijke voorwaarde is voor eventuele subsidies, heeft KNHM foundation samen met de initiatiefnemers gekeken naar het investeringsplan en het exploitatiemodel. De aankoop wordt gefinancierd door een mix van leningen (50%), donaties en subsidies (45%) én door inwoners zelf die via obligaties geld lenen aan het sociaal centrum (5%). De verhuur aan welzijns- en zorgaanbieders zorgt voor een stabiele inkomstenstroom waardoor het initiatief rendabel kan opereren; een belangrijke voorwaarde voor KNHM Participaties om een lening te verstrekken van € 50.000. Verder hebben vrijwillige adviseurs van ingenieursbureau Arcadis de bouwkundige staat van het pand beoordeeld en hebben ze geholpen bij het verkrijgen van een Omgevingsvergunning. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: het initiatief heeft diverse financiële bijdragen ontvangen van Provincie Limburg, gemeente Eijsden-Margraten, Elisabeth Strouven Fonds, VSBfonds, Stichting Doen, het Kansfonds, Envida en de Rabobank.

Sterk netwerk

Naast financieel (via de obligaties) dragen de inwoners van Eijsden ook niet-financieel bij aan deze belangrijke plek in hun dorp. Zo helpen ze mee met de sloopwerkzaamheden, is een lokale aannemer verantwoordelijk voor de verbouwing en zetten ze zich vrijwillig in voor de activiteiten van de Hoeskoamer. Kortom: Sociaal Centrum Eijsden brengt inwoners van Eijsden samen. Met elkaar leren we ieders talenten kennen, uitwisselen en inzetten voor elkaar. Door oprechte interesse naar elkaar te tonen, elkaar te accepteren en naar elkaar om te kijken, bouwen we samen aan een sociale leefomgeving. Ellen: “Het idee is: kom hierheen en we kijken samen welke talenten je hebt. Kom op, laat zien wat je kunt en doe mee!”

www.sceijsden.nl