Katalys - orange-figure-13

Blog: Hoe kom ik aan tafel?

“Mooi idee, kom maar met een voorstel”

Regelmatig krijgen burgers deze reactie van de wethouder wanneer zij het initiatief nemen om een locatie in hun eigen leefomgeving te verbeteren. Bijvoorbeeld wanneer zij het plannen hebben voor de herinrichting van het dorpsplein, de aanleg van een voedselbos of de realisatie van starterswoningen voor de eigen jeugd.  Maar wat zegt dat zinnetje nou precies? En hoe ga je hier als initiatiefnemer op reageren?

In de praktijk merken we dat initiatiefnemers aanvankelijk heel blij zijn met deze reactie. Ze zien het als een bevestiging van het goede idee en gaan vervolgens vol enthousiasme aan de slag met het maken van een inhoudelijk plan. En dan blijkt het toch minder vlot te lopen. De wethouder stelt een boel aanvullende vragen en ambtenaren lijken niet mee te denken. Had de wethouder toch iets anders bedoeld?

Vaak merken we dat de wethouder (of iemand anders van de gemeente) het enthousiasme niet wil doodslaan, maar zich tegelijkertijd nog niet kan en wil committeren aan het initiatief en zegt: “Mooi initiatief, kom maar met een voorstel”.Daarom adviseren wij initiatiefnemers niet gelijk de inhoud in te duiken, maar de wethouder voor te stellen het initiatief samen te verkennen: wat is het probleem? Wat zou een gezamenlijk proces moeten opleveren? Wie doet wat? Welke ondersteuning mogen we van de gemeente verwachten? Wie neemt welk besluit?

Deze gezamenlijke verkenning biedt beide partijen, zowel de initiatiefnemers als de gemeente, de ruimte om open het proces in te gaan zodat partijen elkaar leren kennen en vertrouwen in elkaar krijgen. Dit lijkt omslachtig, maar deze gezamenlijke verkenning verdient zich in het vervolg van het proces dubbel terug.

Onze inschatting is dat het belang van een goede gezamenlijke verkenning nog relevanter wordt nu burgers steeds vaker complexe ruimtelijke opgave oppakken die vroeger door de overheid of marktpartijen werden opgepakt. De komst van de Omgevingswet zal dit alleen maar stimuleren. Maar hoe doe je dit?Workshop ‘Hoe kom ik aan tafel’

KNHM foundation organiseert deze zomer drie praktische kennisworkshops waarin we samen met experts van ingenieursbureau Arcadis verschillende aspecten van locatie- en gebiedsontwikkeling behandelen.

De eerste workshop vindt plaats op 1 juni a.s. In deze workshop gaan we in op de verschillende posities die je als actieve burger kunt innemen in een ruimtelijk ontwikkelingsproject. Ben je trekker van een initiatief of wordt jullie gevraagd om te reageren op plannen van anderen? Of trek je samen op met een gemeente, corporatie of projectontwikkelaar? Aan de hand van theorie en voorbeelden schetst Pieter Rozema, adviseur bij KNHM foundation, welke posities je als burgerinitiatief in kunt nemen en hoe je invloed uit kunt uitoefenen op het proces. Een goede startpositie helpt je namelijk verder in het proces.

Workshop: hoe kom ik aan tafel?

1 juni 2021

19.30 – 21.00 uur