Katalys - orange-figure-13

5 duurzame (en leuke!) wijk hacks

Ken je het begrip ‘life hack’? Dat zijn handige, praktische en vooral heel laagdrempelige tips hoe je je leven een stuk eenvoudiger kunt maken. Denk aan het binden van een gekleurd lint om je koffer zodat je ‘m snel herkend op de bagageband of van een wc-rol een speaker maken (wc-rolletjes spelen een grote rol in life hacks). En omdat deze week in het teken staat van duurzaamheid, hebben wij 5 duurzame wijk hacks voor je verzameld. Tips hoe je het leven in je buurt of wijk een stuk groener en socialer kunt maken!

Als KNHM foundation begeleiden en adviseren we verschillende duurzame burgerinitiatieven, maar je hoeft niet altijd georganiseerd te zijn om je wijk of buurt een beetje groener of duurzamer te maken. Een ‘hack’ kan ook iets heel simpels of kleinschaligs zijn.

Buurtbewoners stimuleren om geen plastic te gebruiken te gebruiken maar bijvoorbeeld katoenen broodtassen. Een beweegroute verzinnen voor de kinderen in de buurt of een ontmoetingsbankje plaatsen.

Heb jij nog meer ideeën?

Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Met een goed idee, enthousiasme en samen met je buren kom je een heel eind! Heb je zelf nog meer duurzame wijk hacks? Laat het ons weten op Twitter of Facebook!Een plan voor zonnepanelen op de parkeerplaats van het Openluchtmuseum.De Bakkerswinkel in Marssum wordt gerund door bewoners.

5 duurzame (en leuke!) wijk hacks

#1 Zonnepanelen in je wijk

Kijk eens in je buurt of wijk of het mogelijk is om een klein (of groter) zonnepanelenpark aan te leggen. In Arnhem heeft het burgerinitiatief Duurzaam Craneveer bijvoorbeeld een voorstel gemaakt om op de parkeerplaats van het Openluchtmuseum een zonnepark te realiseren.

#2 Creëer een voedselpark, moestuin of natuurtuin

Is het mogelijk om in de buurt een leeg stuk grond om te bouwen tot voedselpark, moestuin of natuurtuin? Dan kun je samen telen, delen en eten in de wijk. Kinderen kunnen helpen met het zaaien en oogsten en zo veel leren over de natuur, anderen kunnen helpen met het onderhoud, het koken en het organiseren van etentjes. Een voedselpark zorgt voor een hoop saamhorigheid en gezelligheid in de buurt. Voedselpark Slochteren is hier een inspirerend voorbeeld van.

#3 Maak je buurt mobiel met deelauto’s

Loop jij wel eens rond in je wijk en zie je overal privé-auto’s staan die niet worden gebruikt? Best zonde! Een auto delen is een duurzame, slimme en sociale manier om je buurt een stuk groener te maken. En het scheelt geld, ook fijn. In de wijk Paauwenburg in Vlissingen is ondernemer/initiatiefnemer Jos Dekkers ervan overtuigd dat het hem gaat lukken.

#4 Steun lokale ondernemers 

Door je boodschappen te doen bij een lokale ondernemer, er te eten, cadeautjes te kopen of je wekelijkse bos bloemen, draag je bij aan de lokale economie van je buurt. Dit is goed voor de werkgelegenheid en het betekent ook vervoer over kortere afstanden, meer diensten en minder materie.

#5 Start een buurtwinkel

In sommige regio’s lopen dorpen zo snel leeg, dat het voor kleine winkels niet meer rendabel is om de zaak open te houden. En zonder lokale slager, groenteboer of bakker is het leven in het dorp minder gezellig, minder praktisch en ook minder duurzaam (zie tip #4). In het Friese Marssum hebben bewoners bijvoorbeeld de handen ineen geslagen om een bakkerswinkel te exploiteren.